Om utbildningen
Yrkesförarutbildningen är för dig som gillar stora, tunga fordon och kan tänka dig en karriär inom den breda transportbranschen. Att köra lastbil i yrkestrafik är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Du läser därför mycket om olika fordon, trafikregler, lagar och förordningar som gäller för transport av gods samt arbetsmiljö och säkerhet.
Du får en grundläggande kunskap om teknik som finns i olika fordon och dess motorer.
Du lär dig att köra lastbil med tungt släp (körkortsbehörighet CE) och truck samt att lasta och lossa olika typer av gods. Arbetet som yrkesförare är varierande och du möter dagligen kunder när du genomför olika transportuppdrag. Transportbranschen är bred vilket gör att du har många olika inriktningar att välja mellan när det är dags att börja arbeta. Under utbildningen ges du möjlighet att avlägga teori- och körprov enligt Trafikverkets krav för körkortsbehörighet CE och Yrkeskompetensbevis för förare av godstransporter och efter kursernas slut får du betyg i avklarade kurser.
Kartläggning
I samband med antagningen kommer vi att göra en kartläggning av dina kunskaper.
Utbildningen är kostnadsfri, men du får betala för läromedel och intyg.
Förkunskapskrav
- Du ska vara minst 21 år när kurserna avslutas (vid provtillfället).
- Godkänt betyg i svenska från sista årskurs i grundskolan (åk 9), alternativt Svenska som andraspråk, nationell delkurs 4 (GRNSVAD).
- Sökande ska inneha svenskt körkort med behörighet B. Bifoga bild på fram- och baksida på ditt körkort!
- Ej inneha högre behörighet än B-körkort (manuell behörighet).
- Kunna uppvisa av Transportstyrelsen utfärdat körkortstillstånd för körkortsbehörighet C.
- God körvana (ha goda färdigheter att framföra personbil).
I början på kursen måste du göra ett praktiskt körtest för att kontrollera att du har möjlighet att tillgodogöra dig kursen. Finns det för stora brister kommer vi rekommendera dig att söka kursen vid ett senare tillfälle.
Kurser som ingår i paketet
- Godshantering, 100 poäng
- Godstrafik, 200 poäng
- Yrkestrafik, 300 poäng
- Fordonskombinationer – godstransporter, 200 poäng
Totalt: 800 poäng
APL – Arbetsplatsförlagt lärande
Arbetsplatsförlagt lärande (APL / praktik) ingår med minst 15 procent av den sammanhållna yrkesutbildningen. APL är obligatoriskt och ger dig möjlighet att utveckla dina kunskaper och färdigheter i verklig miljö. APL ger också bra förutsättningar att skapa kontakter i yrket och möjligheter att söka jobb.