Yrkessvenska för yrkesförare

Ansökan till de utbildningar som startar 5 augusti är stängd och vi tar inte emot sena ansökningar. Nästa utbildningsstart är 14 oktober och ansökan till den starten öppnar 22 juli. Under Frågor & svar i menyn ovan hittar du viktig ansökningsinformation.

Kursstart: 2024-08-05
Slutdatum: 2024-10-11
Kurslängd: 10 veckor
Omfattning: 100 gymnasiepoäng
Sista ansökningsdag: 2024-07-17 (ansökan öppnar 2024-07-04)
Studietakt: 50% (halvtid)
Skola: Bergstrands vuxenutbildningar
Utbildningsort: Arlanda

Kursen vänder sig till dig som saknar tillräckliga förkunskaper i svenska/svenska som andraspråk för att antas till Bergstrands yrkesförarutbildningar. Du som antas till denna kurs har platsgaranti på en av Bergstrands yrkesförarutbildningar (buss, lastbil C + CE) under förutsättning att du slutför kursen med godkänt resultat. Det som skiljer den här utbildningen från en vanlig kurs i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå är att vi lägger fokus på yrkesspråket. Du kommer därmed att lära dig svenska på ett meningsfullt, individanpassat och flexibelt sätt med fokus på de förmågor som behövs i utbildningen och yrket i framtiden.
 
Om undervisningen
Utbildningen är en nätbaserad flexutbildning där undervisning sker på distans via teams (måndagar 19.00 – 21.00). Mellan Teamsträffarna arbetar du på egen hand i lärplattformen Tjangs. Utöver träffarna i Teams kommer du även att delta i två aktiviteter dagtid. Utbildningen går på halvfart vilket innebär att du måste lägga ner cirka 20 timmar i veckan på dina studier. Du har möjlighet att söka studiemedel hos CSN för studier på 50%.

Förkunskapskrav

För att antas måste du ha:

  • Gjort ett språktest via Norrtälje vuxenutbildning som visar att du tillräckliga förkunskaper.
  • Tillgång till dator samt kunskaper och möjlighet att delta i distansundervisning via Teams.
  • Fått ok från din hemkommun (se svar på vanliga frågor nedan)

Svar på vanliga frågor

Hur ansöker jag om kursen?

Gör följande för att ansöka om kursen

Varför ska jag skicka ansökan till min hemkommun?

Din hemkommun ska fylla i en ruta på ansökningsblanketten där de anger om de betalar dina undervisningskostnader. När hemkommunen “fyllt i rutan” skickar de ansökan till oss i Norrtälje som antar dig under förutsättning att du fått ok från din folkbokföringskommun.

När kan jag börja yrkesförarutbildningen?

Om vi under kursens gång bedömer att du kommer att klara kursen kan du tidigast börja yrkesförarutbildningen 14 oktober.

Läser jag denna kurs samtidigt som yrkesförarutbildningen?

Nej, det är en förberedande kurs där du läser svenska anpassad för yrkesförarutbildningen. Du fokuserar alltså mer på den svenska du behöver för att klara yrkesförarutbildningen.

Måste jag ta ledigt från jobbet för att gå denna utbildning?

Utbildningen är en nätbaserad flexutbildning där undervisning sker på distans via teams (måndagar 19.00 – 21.00). Mellan Teamsträffarna arbetar du på egen hand i lärplattformen Tjangs. Utöver träffarna i Teams kommer du även att delta i två platsbundna aktiviteter dagtid (vi återkommer med information om dag och tid). Räkna med att du totalt måste lägga ner cirka 20 timmar i veckan på dina studier.

Hur kan jag finansiera denna kurs?

För dina levnadskostnader kan du ansöka om studiemedel på 50% (halvtid). Läs mer studiemedel

Det kan finnas möjlighet att få stöd från arbetsförmedlingen om du är arbetslös. Kontakta arbetsförmedlingen för mer information denna möjlighet.

Vad menas med platsgaranti?

 Du som antas till denna kurs har platsgaranti på en av Bergstrands yrkesförarutbildningar (buss, lastbil C + CE) under förutsättning att du slutför kursen med godkänt resultat.

Observera att platsgarantin endast gäller för Bergstrands yrkesförarutbildningar.

Får jag betyg på kursen?

Denna kurs är en orienteringskurs vilket innebär att du inte får betyg?