Frågor och svar

Ansökan till de utbildningar som startar 5 augusti är öppen. Sista ansökningsdag är 21 juni. Under Frågor & svar i menyn ovan hittar du viktig ansökningsinformation.

Hur ser ansökningsprocessen ut, vad händer när jag ansökt?

1. När du ansökt digitalt och laddat upp dina betyg kontrollerar vi att du har godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper (förkunskapskrav).

2. Uppfyller du förkunskapskravet blir du kallad till kartläggning på den skola du ansökt till. En kartläggning innebär att du får göra körtest, intervju och ett enklare test i svenska. Visar kartläggningen att du har tillräckliga kunskaper för att klara utbildningen går du vidare till steg 3.

3. Efter sista ansökningsdag (21 juni) börjar antagningsarbetet som pågår löpande fram till 15 juli. Kan vi inte bereda plats till alla sökande sker ett urval baserat på situation på arbetsmarknaden och utbildningsbakgrund. Det är först nu, i detta steg, du förhoppningsvis antas till utbildningen och får ett positivt antagningsbesked.

15 juli ska alla ha fått beslut på sin ansökan till de utbildningar som börjar 5 augusti.

När ska jag söka om körkortstillstånd?

Ansök om körkortstillstånd när du fått ditt antagningsbesked. Alltså efter det att du varit på kartläggning hos den skola du ansökt till och du fått besked om att du har blivit antagen.

När får jag svar på min ansökan?

Senast 15 juli ska alla ha fått svar på sin ansökan.

Vad innebär kartläggning?

När du har ansökt och laddat upp dina betyg i vår webbansökan blir du kallad till kartläggning på den skola du ansökt till. En kartläggning innebär att du får göra körtest, intervju och ett enklare test i svenska. Kartläggningen är till för att säkerställa att du har tillräckliga förkunskaper för att klara utbildningen. Om det är fler sökande än det finns platser görs ett urval av de som har gått vidare från kartläggningen. Urvalet görs efter sista ansökningsdag och det är först då vi skickar ut antagningsbeskeden.

Vad händer om jag har betyg i en kurs som ingår i utbildningen?

Om du har har ett “godkänt” betyg (A-E) i en kurs som ingår i utbildningen kan du inte bli antagen till våra yrkesförarutbildningar på grund av ett beslut som fattats av Transportstyrelsen och Skolverket. Om det i slutet av utbildningen upptäcks att du har betyg i en kurs som ingår i utbildningen kommer du inte få ditt YKB.

Du som har betyget F i en kurs som ingår i utbildningen kan dock bli antagen till sökt utbildning.

Ska jag skicka min ansöka till min hemkommun för beslut om interkommunal ersättning?

Om du bor i en kommun i Stockholms län ska du inte skicka din ansökan till den kommun där du är folkbokförd (oavsett vilka automatiska meddelande du får från vårt system).

Du som bor i en kommun utanför Stockholms län måste dock skicka din ansökan till vuxenutbildningen i den kommun du är folkbokförd i. Din hemkommun fattar därefter beslut om interkommunal ersättning och skickar ansökan vidare till oss. Blir det inte ett positivt beslut (att de betalar utbildningen) antas du inte till sökt utbildning.

Vem kan jag kontakta om jag har frågor om yrkesförarutbildningar?

Har du frågor om de regionala yrkesförarutbildningarna kan du mejla lars.hugsen@norrtalje.se. Du kan även chatta om yrkesförarfrågor torsdagar 8.30-10.00 (chatten syns på den här webbplatsen när vi är online).

Måste jag ha körkort med manuell behörighet?

Alla skolor utom vuxenutbildningen i Upplands-Bro godkänner att du genomför utbildningen med automatkörkort. De flesta lastbilar och bussar är automatväxlade. Du som har “manuell behörighet” kan välja att köra upp med automatväxlat fordon och ändå få be manuell behörighet.

Har jag större chans att bli antagen om jag söker flera skolor?

Nej, sök endast den skolan som är mest intressant. Om vi inte kan bereda plats för dig på sökt skola får du ett erbjudande om att studera via en annan skola som har plats.