Frågor och svar

Ansökan till starten i augusti öppnar 13 maj (Bergstrands, Yrkesakademin, STFG) och 15 april (Vuxenutbildningen i Upplands-Bro)

Hur ser ansökningsprocessen ut, vad händer när jag ansökt?

1. När du ansökt digitalt och laddat upp dina betyg kontrollerar vi att du har godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper (förkunskapskrav).

2. Uppfyller du förkunskapskravet blir du kallad till kartläggning på den skola du ansökt till. En kartläggning innebär att du får göra körtest, intervju och ett enklare test i svenska. Visar kartläggningen att du har tillräckliga kunskaper för att klara utbildningen går du vidare till steg 3.

3. Efter sista ansökningsdag (2 februari) börjar antagningsarbetet som pågår löpande fram till 28 februari. Kan vi inte bereda plats till alla sökande sker ett urval baserat på situation på arbetsmarknaden och utbildningsbakgrund. Det är först nu, i detta steg, du förhoppningsvis antas till utbildningen. och får ett positivt antagningsbesked.

28 februari ska alla ha fått beslut på sin ansökan. Utbildningen börjar 18 mars.

När får jag svar på min ansökan?

Senast 28 februari ska alla ha fått svar på sin ansökan.

Vad innebär kartläggning?

När du har ansökt och laddat upp dina betyg i vår webbansökan blir du kallad till kartläggning på den skola du ansökt till. En kartläggning innebär att du får göra körtest, intervju och ett enklare test i svenska. Kartläggningen är till för att säkerställa att du har tillräckliga förkunskaper för att klara utbildningen. Om det är fler sökande än det finns platser görs ett urval av de som har gått vidare från kartläggningen. Urvalet görs efter sista ansökningsdag och det är först då vi skickar ut antagningsbeskeden.

Vem kan jag kontakta om jag har frågor om yrkesförarutbildningar?

Har du frågor om de regionala yrkesförarutbildningarna kan du mejla lars.hugsen@norrtalje.se.

Har jag större chans att bli antagen om jag söker flera skolor?

Nej, sök endast den skolan som är mest intressant. Om vi inte kan bereda plats för dig på sökt skola får du ett erbjudande om att studera via en annan skola som har plats.

Måste jag ha körkort med manuell behörighet?

Alla skolor utom vuxenutbildningen i Upplands-Bro godkänner att du genomför utbildningen med automatkörkort. De flesta lastbilar och bussar är automatväxlade. Du som har “manuell behörighet” kan välja att köra upp med automatväxlat fordon och ändå få be manuell behörighet.