Hur ser ansökningsprocessen ut, vad händer när jag ansökt?
1. När du ansökt digitalt och laddat upp dina betyg kontrollerar vi att du har godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper (förkunskapskrav).
2. Uppfyller du förkunskapskravet blir du kallad till kartläggning på den skola du ansökt till. En kartläggning innebär att du får göra körtest, intervju och ett enklare test i svenska. Visar kartläggningen att du har tillräckliga kunskaper för att klara utbildningen går du vidare till steg 3.
3. Efter sista ansökningsdag som är 22 november för utbildningarna som startar 6 januari börjar antagningsarbetet. Kan vi inte bereda plats till alla sökande sker ett urval baserat på situation på arbetsmarknaden och utbildningsbakgrund. Det är först nu, i detta steg, du förhoppningsvis antas till utbildningen och får ett positivt antagningsbesked.
När ska jag söka om körkortstillstånd?
Ansök om körkortstillstånd när du fått ditt antagningsbesked. Alltså efter det att du varit på kartläggning hos den skola du ansökt till och du fått besked om att du har blivit antagen.
När får jag svar på min ansökan?
Senast 15 december ska alla ha fått svar på sin ansökan.
Vad innebär kartläggning?
När du har ansökt och laddat upp dina betyg i vår webbansökan blir du kallad till kartläggning på den skola du ansökt till. En kartläggning innebär att du får göra körtest, intervju och ett enklare test i svenska. Kartläggningen är till för att säkerställa att du har tillräckliga förkunskaper för att klara utbildningen. Om det är fler sökande än det finns platser görs ett urval av de som har gått vidare från kartläggningen. Urvalet görs efter sista ansökningsdag och det är först då vi skickar ut antagningsbeskeden.
Hur ska jag göra om jag men anser mig ha tillräckliga kunskaper i svenska men inte kan uppvisa ett betyg?
För att vara behörig till de regionala yrkesförarutbildningarna måste du ladda upp ett betyg i ansökningssystemet som visar att du har läst klart svenska/svenska på grundläggande från grundskolan (svenska/svenska andraspråk delkurs 4 eller motsvarande).
Om du inte har betyg men anser dig ha kunskaperna kan du göra ett nivåtest i svenska. Visar testresultatet att du har kunskaper motsvarande slutförd grundskolan är du behörig och går vidare till kartläggning hos sökt skola. Nivåtest kan du göra i Norrtälje eller i din hemkommun.
Nivåtest i din hemkommun
Många kommuner erbjuder sin kommuninvånare möjlighet att göra ett nivåtest i svenska. Ta kontakt med din hemkommun om du vill undersöka denna möjlighet
Nivåtest i Norrtälje
I Norrtälje kan du göra ett anpassat språktest i svenska som på ett bättre sätt utvärderar de kunskaper du behöver för att klara en yrkesförarutbildningen. Konkret innebär det att testet fokuserar mer på läs och hörförståelse än t.ex. grammatik. Språktestet kan endast göras på plats, du måste alltså komma till Norrtälje om du vill göra detta test. Här bokar du tid
Vad händer om jag har betyg i en kurs som ingår i utbildningen?
Om du har har ett “godkänt” betyg (A-E) i en kurs som ingår i utbildningen kan du inte bli antagen till våra yrkesförarutbildningar på grund av ett beslut som fattats av Transportstyrelsen och Skolverket. Om det i slutet av utbildningen upptäcks att du har betyg i en kurs som ingår i utbildningen kommer du inte få ditt YKB.
Du som har betyget F i en kurs som ingår i utbildningen kan dock bli antagen till sökt utbildning.
Ska jag skicka min ansöka till min hemkommun för beslut om interkommunal ersättning?
Om du bor i någon av de kommuner som vi listar nedan ska du inte skicka din ansökan till den kommun där du är folkbokförd.
- Ekerö
- Järfälla
- Norrtälje
- Sundbyberg
- Upplands-Bro
Du som bor i en annan kommun än än de fem i punktlistan ovan ska läsa läsa informationen på denna sida innan du ansöker.
Vem kan jag kontakta om jag har frågor om yrkesförarutbildningar?
Har du frågor om de regionala yrkesförarutbildningarna kan du chatta om yrkesförarfrågor torsdagar 8.30-10.00 på denna webbplats (chatten syns längs ned till höger när vi är online).
Måste jag ha körkort med manuell behörighet?
Bergstrands godkänner att du genomför utbildningen med automatkörkort. Vuxenutbildningen i Upplands-Bro kräver att du har körkort med manuell behörighet. Du som har “manuell behörighet” kan välja att köra upp med automatväxlat fordon och ändå få be manuell behörighet.